3.29.2010

Grötbullar. Recept som lovat.

För två veckor sedan skrev jag här om de smidiga och goda grötbullarna som är superdupersmidiga att göra. Eftersom jag har problem att göra något i tid så kommer receptet nu:
Grötbullar
1 1/2 dl Havregryn
2.5 dl Vatten
50 g Smör
50 g Jäst
2.5 dl Mjölk
1/2 tsk Salt
2 msk Sirap
6-7 dl Vetemjöl
Koka ihop gryn och vatten i några minuter. Lägg i smöret och låt det smälta. Häll sedan på mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll över en del av den fingervarma blandningen så att jästen löser upp sig. Tillsätt resten av blandningen, salt, sirap och till sist mjöl och blanda ihop till en fast deg. Jag är inte helt säker på mjölmängden men häll i tills den ser ut som vanlig bulldeg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 Grader under tiden. När degen jäst färdigt kavlar man ut den men ganska tjockt. Ca. 1 cm. Tryck sedan ut runda bullar med hjälp av en kopp eller pepparkaksmått och lägg på en plåt. Grädda i ugnen i ca. 15-20 minuter eller tills de fått färg. Låt svalna under bakduk och njut av dem med lite smör och ost. De är absolut godast om man äter dem samma dag men de funkar att frysa till andra tillfällen också.

1 kommentar: